Zelf ervaren hoe makkelijk onze website thema’s werken? Vraag de gratis pagina aan.

Met een gerust hart op vakantie

Als ondernemer op vakantie gaan is even een ander verhaal. Je rent soms drie keer zo hard om alles af te krijgen, waarna je ook drie keer zo hard aan vakantie toe bent. Zelfs in de vakantie kan het lastig zijn om je hoofd rustig te krijgen. Ben ik niets vergeten? Mis ik geen belangrijke mailtjes? Is er weer genoeg werk na mijn vakantie? Voor je gevoel sta je altijd ‘aan’.

DRAMA VAKANTIE

Ik kan me één vakantie herinneren, een paar jaar geleden. Ik ging met mijn dochtertje en een vriendin naar Italië. Ik had er enorm naar uitgekeken. Jarenlang was ik niet in de gelegenheid geweest. De weken voor deze vakantie moest ik veel taken nog afronden. Ik wilde in Italië helemaal vrij zijn. De dagen ervoor voelden als een race tegen de klok. De laatste nacht deed ik geen oog dicht. Zoveel dingen moest ik nog regelen.

Eenmaal op vakantie was ik uitgeput. Ik had dagen nodig om tot rust te komen, dat gejaagde gevoel kwijt te raken. In mijn hoofd bleven de gedachten in een kringetje ronddraaien. Heb ik alles wel afgerond? Moet ik niet direct keihard aan de bak als ik weer thuis ben? Heb ik straks een dip in mijn business of valt het zo stil?

TE MOE OM TOT RUST TE KOMEN

Waar ik vooral last van had, was enorme moeheid. Ik had hard gewerkt en structureel te weinig tijd voor mezelf genomen. Je kunt zo aan het rennen zijn met je eigen business en gezin hiernaast. Ik zag er tegenop naar huis te moeten en die hele ratrace weer aan te gaan. Ik heb in die vakantie amper kunnen genieten.

De jaren erna heb ik dit anders aangepakt. Dit ging ik niet nog eens zo doen! Ik ben er bewuster mee omgegaan. Tijd voor mezelf genomen. Goed plannen voordat ik met vakantie ga en vooral hoe ik echt tot rust kom tijdens die vakantie.

Dit is wat mij heeft geholpen:

1. Communiceer transparant en op tijd naar je klanten

Open communicatie is alles. Vaak ben je geneigd in te vullen wat een klant fijn of vervelend vindt. Mijn ervaring na tien jaar ondernemen is; bespreek dingen open en op tijd. Je klanten vinden duidelijkheid het meest belangrijk. Als het duidelijk is, zijn de meeste klanten flexibel en meewerkend. Zorg dus dat je ruim op tijd communiceert met hen, voordat je op vakantie gaat en niet bereikbaar bent. Als de planning voor de klant op tijd helder is, vinden ze het geen probleem dat jij in die periode niet bereikbaar bent.

Loopt de planning van te voren toch in de war; bedenk een mooie oplossing/alternatief voor als je terug bent. Pak die telefoon en bespreek het open met je klant in plaats van dat je in je vakantie, ten koste van jezelf, nog dingen gaat fiksen.

Oh en… heel belangrijk! Geef zowel in een autoreply van mail, als ook in je voicemail aan wanneer je weg bent en wanneer je weer te bereiken bent.

2. Afvinken maar! En plan twee dagen extra ‘vrij’

Ik schrijf alles op voordat ik met vakantie ga. Ik maak een kneitergoed lijstje, waar elk klein dingetje op staat die ik moet doen of moet onthouden en meteen een lijstje voor als ik terug ben. Zo ben ik er zeker van dat ik niets vergeet. Ik maak zoveel mogelijk mijn hoofd leeg en werk domweg het lijstje af.

Wat bij mij echt een groot verschil maakt in relaxed op vakantie gaan, is voordat mijn vakantie begint, twee dagen ‘vrij’ te plannen. Mijn omgeving denkt dat ik vakantie heb, dus het is lekker rustig  Zo kan ik ontspannen en ongestoord alle dingetjes oppakken waar ik net niet aan toe kwam of gewoon fijn vind nog even te doen. Dit zorgt er bij mij voor dat ik met een rustig gevoel wegga, in plaats van rennen tot aan het laatste moment.

3. Draag over en laat los

Heb je toch nog zaken die gedaan moeten worden, denk dan creatief na wie dit van je over kan nemen. Dat hoeft niet direct de hoofdprijs te kosten en het geeft rust. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn even een Virtual Assistent in te schakelen om je mail en telefoon te beantwoorden. Gun jezelf die rust in jouw vakantie. Dat is belangrijk! Een leeg hoofd zorgt juist voor meer creativiteit.

Je maakt een zo goed mogelijke planning. Je communiceert op tijd en draagt zo nodig werk over. Maar daarna… Laat het los! Alles wat er nu nog langs fietst kun je ook na je vakantie oppakken. Je bedrijf vergaat niet, de wereld ook niet, als je even alles laat voor wat het is. Daarna pak je met frisse moed alles weer op.

4. Spreek met jezelf af wanneer je offline en online bent

Ik wil de laatste jaren echt offline zijn tijdens mijn vakantie. Ik heb het nodig dat ik geen prikkels krijg van alle berichtjes, vragen en verzoekjes online. Ook wil ik even niet zien wat andere bedrijven en ondernemers doen. Ik vind het heerlijk in die periode helemaal met mijzelf en mijn omgeving bezig te zijn.

Ik heb jaren gehad dat ik dit heel lastig vond en bang was dat ik belangrijk werk zou missen. Ook spreek ik regelmatig ondernemers die het juist een stukje rust geeft af en toe hun mail te checken of wat uurtjes werk te doen. Dan zeg ik, lekker doen! Spreek van te voren met jezelf af hoe vaak je jouw mail wilt checken, bijvoorbeeld 1x per dag elke ochtend. Als je nog werk wilt doen, plan hier dan bewust een paar uurtjes voor in. Anders is de verleiding groot, dat je (misschien wel onbewust) alsnog enorm met werk bezig bent. Dan blijf je ‘aan staan’, terwijl het fijn en gezond is, dit even niet te hebben.

5. DOE INSPIRATIE OP

Naast tijd door te brengen met mensen die dicht bij je staan of tijd en rust voor jezelf in te plannen, vind ik het ook prettig inspiratie op te doen tijdens mijn vakantie. Ik lees veel, zoek nieuwe omgevingen op, beweeg extra, etc. Een nieuwe omgeving en andere prikkels dan normaal kunnen enorm helpen bij het creatief nadenken. Ik krijg de leukste ideeën over mijn business op vakantie. En nee… ik ga ze niet al helemaal uitwerken. Wat ik altijd bij me heb is een notitieblokje en een pen. Alle creatieve brainwaves die langs komen schrijf ik op. Dan kan ik het daarna los laten en oppakken wanneer ik weer aan de slag ga.

6. Post- Planning

Ik kwam er achter dat het mij rust geeft, als ik goed vooruit plan. Op vakantie geef je vaak een smak geld uit. Afhankelijk in welke branche je zit, heb je soms minder inkomen. Je werkt minder of jouw branche is in de zomer wat stiller. Na een paar jaar ondernemen weet je wanneer dit gebeurd. Ik plan dus tegenwoordig veel verder vooruit. Probeer een buffer te hebben. Dit geeft veel meer rust als je de zomer periode ingaat.

Verder vind ik het fijn een moment stil te staan en mijn planning en financiële doelen voor de rest van het jaar vast te stellen. Dit doe ik voordat ik op vakantie ga. Dat geeft mij rust.

Ik weet nu precies wat ik het komende half jaar aan klanten wil binnen halen en heb exact op een rij staan wat ik per maand wil verdienen. Sinds ik duidelijke financiële doelen gesteld heb en verder vooruit denk, haal ik die meestal ook, wat logisch is. Je weet waar je naar toe wilt groeien, dus werk je concreter naar die doelen toe. Daar word je creatiever van.

Heb jij nog tips? Ik hoor ze heel graag, hoe meer hoe beter 🙂

Geniet van je vakantie! Kom tot rust, doe nieuwe inspiratie op en maak heel veel mooie herinneringen.

0