Zelf ervaren hoe makkelijk onze website thema’s werken? Vraag de gratis pagina aan.

pexels-vlada-karpovich-4668563

Balans= Kiezen voor jouw droomleven

“Balance comes in the moments you stand up for the life you truly want, by making choices that align with that life”.

Balans betekent voor mij, dat ik controle heb over mijn dagen. Dat ik die dag doe, wat ik wil doen en wat gezond voor mij is. Dat ik vooral aandacht en tijd heb voor de dingen en de mensen in het leven die het meest belangrijk zijn voor mij. Daarom ben ik gaan ondernemen. 

Mijn dochter Noa is bijna 11 jaar. Ik ben eigenlijk best trots, dat ik thuis zowel voor haar een fulltime moeder ben, als ook voor een volledig inkomen heb kunnen zorgen. Ik moest af en toe erg creatief zijn en er heel wat nachten voor doortrekken. Maar het is gelukt. 

Oeps… Het leven fietst even door mijn plannen heen.

Ik werd onverwachts zwanger. Bij haar geboorte bleek ze ernstig ziek te zijn. Ik dacht, hoe nu verder?! Ik zat op de universiteit en werkte daarnaast als projectmanager. Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik voldoende inkomen heb en nog steeds een moeder kan zijn, zoals ik altijd voor ogen had? Daarnaast had ik plannen en dromen. Ik had mijn eerste ondernemersplan net klaarliggen. 

Ik kende een aantal alleenstaande moeders en zag hoe ze aan het overleven waren. Ik werd daar niet blij van. De enige mogelijkheid leek een fulltimebaan en mijn dochtertje naar de opvang… Of met weinig geld op de bank thuis zitten en niets doen met mijn talenten en dromen. Nee, dit waren geen opties voor mij. Ik nam het besluit een plan te maken. Ik keek niet langer hoe andere single moeders dit deden en ook besloot ik niet meer te kijken naar de huidige situatie en middelen die ik op dat moment leek te hebben. Ik wilde mijn dromen achterna gaan. Al waren de omstandigheden er niet naar. 

Flip the script

Ik draaide de situatie om en ging er op een andere manier naar kijken. Wat heb ik nodig om te leven zoals ik wil? Hoeveel geld moet er per maand binnen komen? Wat vind ik leuk om te doen, waar ben ik goed in? Hoe wil ik moeder zijn? Dit betekent, dat ik een beperkt aantal uren op een dag heb om te werken. En zo maakte ik mijn plan. 

Wil dit zeggen dat het makkelijk was? Oh hell no… Waren al mijn dagen mooi in balans? Haha, daar geef ik niet eens antwoord op. Er zaten dagen tussen dat mijn balans ver te zoeken was. Ik wilde zo min mogelijk werken als Noa wakker of vrij was, met als gevolg, dat ik regelmatig nachten door trok. De eerste jaren waren financieel soms erg spannend. Maar ik was in beweging. Stap voor stap kwam ik verder. Ik liet mij niet leven, maar bleef stappen zetten naar mijn droomleven. Het heeft ervoor gezorgd, met vallen en opstaan, dat ik nu tien jaar later, een supermooi bedrijf heb. Ik kan prettig  leven en ik kan volop mijn talenten kwijt. Ik bepaal mijn eigen werkschema en kan (bijna altijd) na schooltijd thuis zijn en tijd met mijn dochter doorbrengen. We hebben een fijn huis, kunnen reizen en veel leuke dingen doen. Wat ben ik blij dat ik mijn hart gevolgd heb! Dat ik het lef had mijn bedrijf op te bouwen zoals ik dat voor mij zag en bij mij en mijn situatie paste. 

Blijvend proces

Het is niet dat ik nooit meer dagen heb die uit balans voelen. Die zijn er zeker. Soms zit mijn hoofd vol van het werk en voel ik stress vanwege de spannende stappen die ik wil zetten. Dat is niet zo vreemd. Het is een proces waarbij jij jezelf verder ontwikkelt. Je dromen groeien, je bedrijf groeit. Het blijft steeds belangrijk opnieuw stil te staan en na te denken, over hoe ik wil dat mijn dagen er uit zien en wat heb ik aan tijd en financiën nodig om dit te bouwen. 

Hoe zit het met jou? 

Heb jij het gevoel dat jij de controle hebt over jouw leven of dat je geleefd wordt? Durf daar eens eerlijk naar te kijken. En echt, we hebben er allemaal mindere dagen tussen zitten. Maar heb jij het gevoel dat je stappen zet richting jouw droomleven? 

Hier een paar vragen voor jezelf om even bij stil te staan:

1. Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Hoeveel werk je? Hoe laat begin je met werken? Hoeveel tijd wil je besteden aan de mensen om je heen, die belangrijk voor jou zijn? Aan hobby’s, sport, etc. 

2. Waar wil je meer van in jouw dagen?
Bijvoorbeeld; meer rust, leuke dingen doen, tijd met je gezin, creatief bezig zijn, fotograferen, coachen, bewegen, uitdaging, geld. 

3. Waar wil je minder van in jouw dagen?
Bijvoorbeeld, minder deadlines, agenda afspraken, stress, negativiteit, to do punten, administratie, etc. 

4. Probeer op te schrijven wat je nodig hebt om deze doelen te realiseren. Maak er concrete doelen van.
Bijvoorbeeld: Als ik zo wil leven, dan heb ik 3500 euro netto inkomen per maand nodig. Als ik meer rust wil hebben in mijn hoofd, moet ik elke ochtend een uur eerst voor mijzelf inplannen en een dagplanning maken. Als ik meer creatief bezig wil zijn in mijn werk, dan wil ik dit soort opdrachten vaker gaan binnen halen. Als ik meer tijd met mijn gezin wil, dan worden dit mijn werktijden. 

5. Welke stappen kun je hierin nemen? 
Maakt niet uit, hoe klein ook. Bedenk creatief hoe je dingen kunt veranderen, andere opdrachten kunt opzoeken en aannemen, je dagplanning kunt veranderen… 

Ik kan het niet vaak genoeg tegen ondernemers zeggen. Durf te leven op jouw manier. Het is niet altijd makkelijk en sommige dingen zijn niet direct haalbaar. Maar zet die stappen die je al kunt zetten. Je gaat merken dat je snel in een opwaartse spiraal zit en dat je in beweging bent richting jouw dromen. 

Daagt dit blog je uit concrete stappen te gaan zetten in jouw dromen, jouw bedrijf, jouw balans tussen werk en gezin? En wil je hier samen eens over sparren? Stuur mij een berichtje. Dit zijn de leukste gesprekken en ik denk graag met je mee. 

0